Времето ви струва повече от 20 стотинки

Времето е пари. Несъмнено е така! Случвало ли ви се е денят да не ви стига, за да свършите всичко, което сте си наумили? Не сте сами. На помощ обаче ни идват новите технологии. Всичко работи за нас – за да можем да спестим някоя минутка и да я оползотворим. Транспортни средства, банки, смартфони, лаптопи, молове всекидневно ни помагат да „смогнем” навреме. Животът става все по-забързан, задачите се трупат, а часовникът тик-така.

Скоро се заговорихме с компанията, че ако трябва да обиколя всички офиси, където си плащам сметките, ще трябва да отделя дни. Не ми се мисли какво щях да правя, ако не плащах сметките си електронно чрез банката. Така не само, че не ми се налага да помня коя сметка кога трябва да платя, но и съкращавам разходи от обикалянето насам-натам. И най-важното – времето!


В този ред на мисли реших да ви разкажа една скорошна случка, която леко ме разсмя и същевременно ме накара да се замисля. Срещнах своя приятелка, която не бях виждал отдавна. Беше забързана, изнервена, закъсняваше за нещо. Каза, че бърза да отиде до спирката на тролея, защото на две спирки разстояние имало клон на нейната банка и трябва спешно да изтеги пари. Погледнах я, усмихнах се и й показах банкомата – точно до нас. Тя обаче беше категорична „Откъде да знам колко пари ще ми вземат при тегленето?”. И бързайки, нервно се запъти да търси клона на банката, вместо да си свърши работата за секунди.

Разказвам ви тази случка, защото мисля, че е безумие да си късаш нервите без причина, когато имаш всички условия без главоболия, бързане и разправии да си свършиш работата.

Много хора се оплакват, че т.нар. „такса банкомат” расте, а дори не си правят труда да разберат всъщност каква е тя. И да преценят дали всъщност не е по-добре да си изтеглят парите на момента от най-близкия банкомат, независимо че е на друга банка, вместо да ходят до клон на своята банка. Лично за мен е много по-добре да платя 0.20 лв., дори 1 лв. и да си взема парите веднага, вместо да вися по опашки, да чакам, да търся клон на своята банка, да се подписвам на разни бележки… В общия случай, ако устройството е на банката, издала дебитната карта, услугата струва между 0.10 и 0.30 лв., а ако е на друга банка, цената е около 1 лв. Има и карти, с които тегленето е безплатно. Въпросът е като клиенти да знаем какво искаме, за да го открием. Такава е например картата Debit MasterCard на Fibank. С нея тегленето на всички банкомати в България е без такса. За част от дебитните карти на ДСК също няма такси, но ако теглите на банкомат на ДСК.

Можете да изтеглите както 20 лв. наведнъж, така и 200 лв. – таксата пак ще си е 20 стотинки например. Дори и когато е 1 лв., защото теглите на чужд банкомат, почти винаги е по-добре, отколкото да ходите до банката си или да търсите неин банкомат например. И да губите време. Парите идват при тези, които ги харчат! А времето не идва при никого, то просто лети!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *