Все по-често плащаме с карти

Плащанията с карти стават все по-разпространени у нас. Честно казано, и на мен като потребител ми е хиляди пъти по-удобно просто да набера ПИН кода си и спокойно да си пазарувам. Напоследък плащам всичко с карта – купувам си дрехи, пазарувам храна за вкъщи, ако има възможност, даже и кафето си плащам по този начин. Tака освен, че си осигурявам спокойствие, си спестявам и дрънкащите стотинки по джобовете. Изследванията на международните компании също потвърждават факта, че българите все повече се отварят към света на банковите карти.

Картовите разплащания стават все по-разпространени у нас, сочат данните на Visa Eвропа.

Българинът все по-активно употребява дебитни, а напоследък и кредитни карти. Обемът на разплащанията с дебитни карти на Visa Европа, издадени в България, през тази година е нараснал с 35%, достигайки 580 млн. евро, сочат данни на компанията. Изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, към началото на тази година нарастват с 27% на годишна база до 906 млн. евро за 12-те месеца до 30 септември 2012 г. Трансакациите, извършени на POS терминали, се увеличават с 33,4% и достигат 23 милиона броя по данни на компанията. Средната стойност на една покупка с дебитна карта у нас е 39,4 евро. Общият обем на средствата, изхарчени с карти Visa, издадени от български финансови институции, се увеличава с близо 22% до 4,05 млрд. евро. Този оборот е реализиран чрез 63 милиона трансакции, което е с 21% повече спрямо финансовата 2011 г.

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от банки, които оперират в България, нарастват с 23% до 65 млн. евро и то за краткия период между юни и юли тази година спрямо същите месеци на миналата година. По данни на международната компания хората предпочитат да използват своите карти за разплащане, защото им позволяват да разполагат с парите си винаги и по всяко време и да правят спонтанни покупки. Освен това картите дават сигурност на притежателите си, че ще платят дължимата сума, и ги застраховат срещу неполучаване на точно ресто или връщане на фалшиви банкноти.

Фактът, че с банкова карта разплащанията са далеч по-удобни, е безспорен. Още по-спокойно се пазарува с кредитна карта. С нея още днес можем да си купим нещо необходимо, без да чакаме, за да съберем парите. След това ги връщаме по малко, без реално да кандидатстваме отново за кредит, което спестява време и грижи. При повечето кредитни карти има гратисен период. Ако успеем да върнем всичко, което сме използвали с картата, през него, не дължим лихва. Обичайно гратисният период е 40-45 дни. Когато си избирате кредитна карта, е важно да проверите именно това – какъв е гратисният период. Вижте все пак и какво получавате с кредитната карта – застраховка срещу злополука при пътуване, безплатен престой във VIP салоните по летищата (при Diners Club например) и др.

Със сигурност кредитната карта е удобство, което лесно можем да си позволим. Още по-хубавото е, когато се научим и да печелим, докато пазаруваме. А как става това? Четете ни и ще разберете!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *