Да си студент във Великобритания с българска кредитна карта

Моя приятелка замина да следва магистратура във Великобритания. Докато се подготвяше за едногодишния си престой там, ме помоли за съвет. Въпросът беше ясен – кой е най-удобният вариант парите й винаги да са й подръка. След като премислихме различните ситуации и имайки предвид колко много великобританците разчитат на кредитните си карти, й предложих именно да си издаде кредитна карта в своята банка в България и с нея да плаща на Острова.

Аргументите ми:
• с кредитната карта можеш да плащаш навсякъде, включително и в такситата и обществения транспорт;
• пари в брой почти не ти трябват;


• ако се налага сам да си превеждаш пари по сметката или друг да я захранва в България, таксите ще са много по-ниски, ако изобщо ги има.
• ако закъсаш за пари, някой мил роднина може да ти внесе пари по картата в БГ, а ти да ги получиш веднага, без да плащаш за банков превод до Англия.

Към това добавяме и обичайните предимства да плащаш с кредитна карта:
• Приемат се на повече места и са с предимство, особено като правиш резервации;
• Получаваш безплатна застраховка при пътуване (някои банки го предлагат като услуга);
• Градиш кредитната си история – харчейки пари и връщайки ги навреме, получаваш по-висока оценка при евентуално отпускане на жилищен кредит впоследствие например;
• Винаги имаш пари в местната валута – когато плащаш с карта, няма значение в каква валута са средствата ти по нея.

Fibank са една от любимите ми банки и затова й предложих да си открие Свободен депозит там, в който да държи личните си средства, както и да кандидатства за кредитна карта. Всъщност Fibank са една от малкото, ако не и единствената банка в България, която издава кредитни карти в британски лири. Visa Classic засега е единствената в тази валута. В момента тече и промоция за новоиздадени кредитни карти. Ако си издадете кредитна карта сега, ползвате преференции – нямате годишна такса за първата година и през първите 6 отчетни периода годишната лихва при плащане на ПОС е фиксирана – 9.5%. От датата на издаване на картата до 28.02.2014 г. няма такса и за теглене на банкомати в България и чужбина.

Когато моята приятелка се върне от Великобритания за празниците, почти сигурно е, че ще си смени настоящата кредитна карта с такава в британски лири. Между другото, можете да подадете онлайн искане за издаване на кредитна карта от ПИБ (https://fibank.bg/bg/onlayn-iskane/page/402).

One thought to “Да си студент във Великобритания с българска кредитна карта”

  1. къде къде вече мога да си имам българска карта и стимулирам нашите банки отколкото чуждестранната икономика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *