Какво трябва да знаем за онлайн пазаруването

Пазаруването в интернет несъмнено вече е част от живота ни. Ако преди ставаше само през компютъра, вече свикнахме да си купуваме най-различни неща и през телефона. Забързаният живот кара потребителите да използват интернет за най-различни операции и всичко това става бързо, лесно и е практичен вариант за клиентите на банкови услуги. Как обаче да си пазаруваме сигурно в мрежата? Ето няколко съвета, които задължително трябва да спазвате, за да нямате проблеми със сметката си.

Не купувайте каквото и да било от съмнителни сайтове.

Понякога офертите в нета ни завъртат главата и си наумяваме, че трябва да купим дадена стока сега и веднага. Лошото е, че някои търговци разчитат точно на това. Изкушават ни с ниски цени или със стоки, за които не сме чували до момента. После обаче поръчаният продукт се оказва, че няма нищо общо с това, което сме си мислили, че ще получим. Неприятна хватка са и обработените снимки, с които рекламират продукти в мрежата, но за съжаление нямат нищо общо с действителността. Поръчваш си суперски часовник, а когато пристигне, ти се струва като пластмасова джунджурийка. За да избегнем тези ситуации, винаги трябва да проверяваме сайта, от който сме си наумили да пазаруваме. Това може да стане, като прочетем във форумите отзиви за конкретната уебстраница. Ако е известна и с нея се работи безпроблемно, със сигурност ще намерите информация.

Четете! Четете! Четете!
Неотдавна ви казах, че когато избираме банкови услуги, най-важното правило е да четем условията. Тук то важи с абсолютно същата сила. Малките буквички винаги може да се окажат нож с две остриета, но никой не ни е виновен, когато се подписваме, без да сме ги прочели. Онлайн пазаруването не е опасно, когато подходим предпазливо и не се юркаме да платим веднага, без да сме наясно с условията, които ни предлага търговецът.

Катинарчето там ли е?
Това е един от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорим, преди да използваме банковата си карта в мрежата. Убедете се, че уебстраницата, в която въвеждате данните от своята карта, поддържа защитен протокол. Ще я познаете по картинката на “катинарче” или “ключ” в долния десен ъгъл на екрана на браузъра, както и по адреса на страницата, който започва с https вместо с http. Пред протокола https отново търсете ключе или катинарче. Наличието на такова означава, че всичко е наред и страницата, в която сте, е защитена. Ако не откриете катинарче или ключе в избрания сайт, по-добре изобщо не давайте исканата информация и не пазарувайте от там.

Внимание! Никога не давайте ПИН кода си.
Никога не пишете ПИН кода на банковата си карта в интернет. Само и единствено вие трябва да знаете своя ПИН код. Никой легитимен сайт няма да ви го поиска, тъй като той не е нужен, за да плащате в интернет. Всъщност никой не би ви поискал ПИН кода в прав текст. Единствените поводи да го използвате са пред банкомата и на ПОС устройствата в магазините. Дори и тогава прикривайте добре с ръка комбинацията, която въвеждате на клавиатурата.

Паролите
Колкото по-сложни, толкова по-добре. Освен това колкото повече, толкова по-добре! Използвайте дълги пароли с комбинации между цифри, букви и други симовли, не ги записвайте в компютъра си, в телефона си или на хвърчащо листче. И от време на време ги променяйте. Никога не се съгласявайте с услуги за автоматично запаметяване на пароли при регистрации и покупки в интернет.

Следете картата си!
Или по-скоро плащанията с нея. Знаете, че това може да стане електронно, а за по-голяма сигурност добавете и услугата „Известяване с SMS”. Винаги разпечатвайте копие от поръчката, която сте направили по електронен път, за да го ползвате като доказателство, ако случайно възникне проблем.

Бъдете триизмерно защитени!
Горещо ви препоръчвам да регистрирате своите банкови карти за допълнителна сигурност при плащания в интернет. Повечето банки вече предлагат тази услуга, която обединява протоколите за сигурност на MasterCard и Visa – MasterCard SecureCode и Verified by Visa. Аз научих за 3D системата за сигурност благодарение на своята банка и откровено казано съм много доволен. След като се регистрирах, пазарувам доста по-спокойно и без допълнителни грижи. Просто активирах услугата от Моята Fibank и въведох една допълнителна парола, която да защитава картата ми. Така съм по-спокоен, че банката ми и аз заедно се грижим да създадем още едно препятствие пред измамниците в мрежата.

One thought to “Какво трябва да знаем за онлайн пазаруването”

  1. Здравейте! Поздравления за изчерпателната информация, която се събрали. Пазаруването онлайн е все по-честа практика, така че хората трябва да са максимално информирани! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *