Как да изберем изгоден ипотечен кредит

слайдшоу-ипотечен1

За нас, българите, личното жилище е нашата крепост – в него търсим сигурност, спокойствие, уют. В редки случаи можем да си позволим да си купим такова с лични средства, събрани във времето. Банките предоставят различни възможности, когато обмисляме покупката на имот.

Предимството на ипотечните кредити е, че дават възможност човек да си купи недвижим имот в момента, когато има нужда от него. Разбира се, когато взимаме пари, назаем от банките, се съгласяваме с определени условия. Алтернативата да живеем цял живот под наем също не звучи особено позитивно. Затова е добре да се запознаем детайлно с различните възможности и да преценим коя е най-подходящата за нас.

Наемът на апартамент е ежемесечен разход, който не осигурява сигурност. Плащайки наем, не инвестираме в нищо и живеем рисково. Винаги има опасност да останем без покрив над главата си, защото всичко зависи от собственика на имота. Харчовете за ремонт пък се оказват безсмислени.

Пазарът на ипотечни кредити непрекъснато се разраства и банките прилагат все по-гъвкави условия. Не можем да пропуснем и снижаващите се с постоянни темпове лихви.

Няколко важни съвета:
• Преценете добре финансовото си състояние и разхода, който можете да отделяте ежемесечно
• Сравнете условията на няколко банки
• Потърсете близки и познати, които са минали по този път и успешно вече се радват на жилището си
• Четете всичко в договора с банката, като обърнете внимание на написаното с умален шрифт
• Потърсете финансов съветник
• Лихвата е важна, но обърнете внимание на Годишния процент на разходите (ГПР), в който са включени и таксите по заема
• Обърнете внимание на условията за предоговаряне на кредита

Когато избирате с коя банка ще си сътрудничите при тегленето на ипотечен кредит, е хубаво да сравнявате условията. Можете да направите проучване предварително в няколко банки и после на спокойствие да решите коя оферта е най-добра за Вас. Трудно е да се посочи най-изгоден кредит, защото всеки човек има различни доходи и изисквания. Именно затова банковите услуги са толкова разнообразни – за да може всеки от нас да намери най-подходящата оферта за себе си.
След преглед на различни ипотечни кредити, предлагани към момента, реших да Ви представя накратко условията на два, които се предлагат към момента – първият е от Fibank и до 31.03.2014 г. е с промоционални условия, а вторият е от ОББ.

Ипотечният кредит на Fibank може да бъде отпуснат в левове, в евро и в щатски долари. Максималният му срок на погасяване е до 35 г., а размерът му е до 90% от пазарната стойност на недвижимия имот.

През първата година лихвата е от 5.5% фиксирана годишна лихва, през втората и третата година е от 6% фиксирана годишна лихва. За да се възползвате от тези преференциални условия, ще бъде нужно да отговаряте на определени изисквания: като да получавате работната си заплата по разплащателна сметка с дебитна карта във Fibank, ползвате кредитна карта с определен лимит и др. Пълните изисквания можете да откриете на сайта на банката: http://fibank.bg/bg/jilishten-kredit-s-promotsionalni-usloviya/page/3364#nasheto-predlojenie

За останалия период лихвата се определя на база Базисния лихвен процент (кс) на банката плюс надбавка от 0.91 пункта (към момента 6% при кредити в евро и щатски долари, и 7.1% в лева). Годишният лихвен процент се определя в зависимост от индивидуалния кредитен рейтинг на всеки клиент.

Ипотечният кредит от ОББ предлага еднакви лихвени нива и в лева, и в евро – 6.2% променлива лихва (при превод на работна заплата или регулярни постъпления по сметка „Комфорт”). Максималният размер на кредита е 250 000 евро/500 000 лева. При тази оферта срокът за изплащане също е до 35 години. За да получите тези условия, е нужно да сключите застраховка „Имот” и „Живот”. Повече за този продукт можете да научите на сайта на банката http://ubb.bg/bg-BG/FCK/91, на място във всеки клон на банката, както и на тел.: 0700 117 17.

Съветваме Ви независимо от Вашия избор на кредит за закупуване на имот винаги да четете внимателно условията. Само така спокойно ще се радвате на уюта и сигурността на Вашия нов дом.

One thought to “Как да изберем изгоден ипотечен кредит”

  1. Ипотечният кредит на Fibank може ли да бъде с преференциални лихвени проценти да кажем за хора, които са били в Афганистан? В САЩ има такава политика за войници, които са служили за страната си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *