Как да теглим пари по-надеждно?

Започнахме да свикваме с дебитните карти и да ги използваме все по-често. А те наистина са удобни, защото навсякъде и по всяко време можем да изтеглим пари от сметката си на банкомат или още по-добре – да платим с картата в магазина или ресторанта например. Така не носим пари в брой със себе си, а те се пазят от банката ни. Добре е обаче да имате предвид няколко съвета, когато използвате и държите картата в себе си. Те ще ви спестят грижи при евентуална кражба и при ежедневното ползване на картата.

– Не предоставяйте кредитната/дебитната си карта дори и на близки хора. Отговорността за съхранението на парите ви трябва да е изцяло ваша.

Ако вашата банка предлага подобна услуга, абонирайте се за SMS известия. Така ще получавате съобщения при всяка авторизация. Авторизация е съобщението, което устройството предава към банката, издала картата ви. В него то пита дали по сметката ви има съответната сума. Повечето банки предлагат тази услуга. Можете да се регистрирате за нея на място в клон на банката, а е възможно и през интернет страницата на банката.


 

– Когато пазарувате с картата си в търговски обект, не я изпускайте от поглед. Най-добре е сервитьорът да донесе ПОС терминала на масата ви, когато плащате сметката си. Въпреки че модерните ПОС терминали са мобилни, е възможно да ви кажат, че не могат да донесат терминала. Тогава най-добре последвайте сервитьора до ПОС терминала, а не му давайте картата си. Възможно е при плащане в търговски обект да ви изискат документ за самоличност. Не сте длъжни да го показвате, но ако откажете, търговецът на свой ред може да откаже да ви предаде покупката. – Не предоставяйте номера на картата си по телефона. Дори и от банката не биха ви го поискали. Ако обаче сте избрали такъв начин на плащане към търговец, първо се уверете, че това наистина е той, и чак тогава дайте тази информация.

При смяна на ПИН кода не използвайте поредни цифри, както и комбинации, които лесно могат да бъдат разгадани. Рождената дата, номерът на личния автомобил, последните цифри от телефонния номер или ЕГН-то не са най-надеждните пароли. Така в случай че ви откраднат всички документи, обирджиите бързо ще се усетят кои са важните за вас цифри и ще опитат възможните комбинации. При самата промяна на ПИН-а прикрийте със свободната си ръка цифрите на клавиатурата на банкомата. Помнете кода наизуст и не го записвайте никъде. Никой освен вас не трябва да знае вашия ПИН. Отново напомням, че дори и банката не би ви го поискала.

Когато теглите, внимателно подбирайте банкоматите. Избягвайте тегленето на пари късно вечер, особено ако мястото около банкомата не е оживено. Добри варианти са банкоматите, които са в затворени помещения и на добре осветени места. Винаги обаче се оглеждайте и ако нещо ви се стори съмнително, най-добре потърсете друг банкомат.

Преди да пъхнете картата в банкомата, огледайте внимателно устройството. Ако забележите нещо подозрително, не теглете пари оттам. Винаги прикривайте клавиатурата, когато въвеждате ПИН кода си. Ако ви се стори, че по банкомата има прикрепени необичайни предмети, най-добре потърсете друг банкомат.Ако банкоматът глътне картата ви, незабавно се свържете с обслужващата си банка, за да я блокирате, Използвайте телефоните, които вече имате. Моя препоръка е да си ги запишете още когато получавате картата си – изписани са на гърба й. Ако имате смартфон, вижте телефоните в сайта на банката.

Съветите за използване на банкови карти са много. Въпреки че няма гаранция, че те ще ви спасят от измама, ги спазвайте за собствено успокоение. Така вероятността благополучно да оперирате с парите си поне е по-голяма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *