Комфортът от кредитната карта

кредитна карта
Кредитна карта

Чудили ли сте се дали кредитната карта е скъпо удоволствие? Отговорът безспорно е отрицателен. Кредитната карта е елементарно удобство, стига да бъде използвана правилно и по предназначение. Просто трябва клиентите на банкови услуги да знаят как да правят това.

С кредитна карта можете да се разплащате електронно навсякъде по света и винаги да имате пари „за всеки случай”. Освен това картата не ви създава абсолютно никакви дългове, ако знаете как да я използвате. Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но е факт!

Кредитната карта ви осигурява пари назаем, но ако ги върнете в определен срок, не натрупвате никаква лихва. Срокът зависи от конкретната пластика и от банката, която я издава, но в повечето случаи е от 30 до 45 дни. Това означава, че харчите безлихвено и няма да върнете нито стотинка повече от сумата, която сте изразходвали, стига да върнете парите в указания срок. С моята карта, издадена от Fibank, разполагам с 45-дневен безлихвен гратисен период, който ми е напълно достатъчен, за да не трупам лихви.

Именно заради това вътрешно се ядосвам, когато прочета някъде, че кредитната карта е лукс. Напротив. Този банков продукт е измислен, за да улесни живота на хората в трудни ситуации, а не обратното.

В една от статиите вече обърнах внимание на абсурдните „бързи кредити”. Тези заеми могат да ви ошушкат до стотинка, а и регулацията над тях е много слаба. За сметка на това кредитната карта е банков продукт, при който не са заложени капани от типа „годишен процент на разходите над 600%”, както при бързите кредити. Кредитната карта е необходимост за съвременните хора. С нея не само, че разполагате с повече пари, но и получавате удобства. Можете да пазарувате онлайн или да резервирате хотел за няколко минути през компютъра или смартфона си. Топката е във вас и вие решавате от кои удобства искате да се възползвате.

Кредитните карти, подобно на кредитите, осигуряват на своите притежатели пари под формата на кредитен лимит. В България вече навлязоха програмите за лоялност на картодържателите. Така собствениците на кредитни пластики получават редица отстъпки и намаления, когато пазаруват с картата си. Банките започнаха да използват и така нареченият Cash back, с който клиентът получава пари обратно, докато пазарува.

Клиентът е цар! Но всеки, който претендира да бъде признат за такъв, трябва да уважава себе си и да е запознат с условията, които сключва. Кредитната карта е шанс да живеем по-спокойно и да разполагаме със средства винаги. Важното е да сме наясно с условията й. Четете договорите си, обърнете внимание на цифрите и процентите. Следете плащанията си, абонирайте се за SMS известия, не казвайте ПИН кода си на никого и няма да имате проблеми.

Картите с кредитни пари са средство за пазаруване. С тях може да не трупате лихви, ако погасявате дълговете си в рамките на безлихвения период, но това не означава, че ако теглите пари от банкомат, няма да имате лихва. Просто за получаване на пари в брой банките предлагат по-подходящ продукт, наречен кредит.

Как да изберем от какво се нуждаем – кредитна карта или потребителски кредит – четете в следващата ни статия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *