Кредитна карта или потребителски заем?

Кредитният пазар става все по-богат по отношение на предлагането и е хубаво да знаем какво търсим, за да използваме максимално добре ресурсите, които банките ни отпускат. Често потребителите на банкови продукти се колебаят кой е най-подходящият за тях. В този текст ще изясним основните разлики между потребителския кредит и кредитната карта. Ако се чудите кое от двете да изберете, имайте предвид, че това са различни продукти и всеки от тях има своите плюсове, когато е подбран правилно.

Изборът между потребителски кредит и кредитна карта зависи

предимно от възможностите, целите и кредитната ви история. Ако сте решили да ремонтирате дома си, е по-разумно да изтеглите потребителски кредит. Ако ще правите покупки за текущо потребление, плащайте с кредитна карта.

Кредитните карти имат предимства, когато се използват правилно. По принцип те са предназначени за плащане на покупки при търговци. Вече съм обяснявал, че това не е луксозна стока, но е много важно да знаем условията й, когато я ползваме. При теглене на пари в брой се начисляват лихви, които не са никак ниски. Има и такса, която допълнително оскъпява ползването на продукта. За сметка на това при пазаруване има достатъчно дълъг гратисен период, който ни позволява да живеем по-спокойно. Вече съм споменавал, че моята кредитна карта, издадена от Fibank, ми предоставя 45-дневен гратисен период, с който съвсем спокойно посрещам разходите си без да натрупвам допълнителни задължения.

Всъщност гратисният период при повечето кредитни карти е до 45 дни, но има и трезори, които предлагат по-кратки срокове. Големите банки у нас най-често дават 45-дневен срок на клиентите си. Повечето карти, издадени от ПИБ и ДСК например, са с такъв срок. При един от продуктите на Инвестбанк обаче срокът е едва 30 дни.

Ето защо, приятели, трябва внимателно да четете, когато се колебаете кой продукт да изберете. Напълно възможно е два конкурентни продукта да имат еднаква цена, но единият от тях да е по-изгоден вариант за вас. Това не означава, че другият не е добър, но той най-вероятно е рентабилен за друг тип разходи. Именно за това има огромно значение как, колко често и с каква цел харчите.

Кредитната карта е подходяща за вас, ако:
• Имате нужда от стабилност и спокойствие, за да посрещате непредвидени разходи
• Имате нужда от средства до заплата
• Искате да получавате cash back при пазаруване
• Не искате да носите големи суми в брой
• Обичате бързо и удобно да плащате сметките си
• Пътувате в чужбина и харчите пари там

Потребителският кредит е добър вариант, когато:
• Искате да финансирате по-голяма покупка
• Дълго сте отлагали ремонт вкъщи, мечтана почивка, покупка на автомобил, сватба и т.н.
• Искате да изтеглите определена сума възможно най-бързо и ежемесечно да погасявате дълга си
• Желаете да вземете парите без да обяснявате подробно точно за какво ви трябват

Промоциите по кредитни карти са вариант за спестяване на финанси. Има възможности, при които може да се купуват стоки от определени вериги магазини на изплащане без оскъпяване. Друг вариант е услугата cash back, при която за покупки над определена сума, се възстановява процент от сумата обратно на картодържателя – обикновено около 1-1,5%. Това означава, че пазарувайки, вие обратно си връщате малка част от изразходваната сума.

Все пак е добре да знаем, че кредитната карта обикновено е с по-малък лимит от потребителския заем, а и лихвите са по-високи. Тя е чудесен инструмент за улесняване на посрещането на ежемесечни разходи, но при необходимост от ремонт на жилището например потребителският кредит е по-подходящ продукт.

Всеки сам трябва да прецени какъв продукт да избере. Хубаво е да се има предвид, че при потребителския кредит клиентът плаща цената на цялата одобрена сума, докато при кредитната карта се плаща лихва само, ако е теглена някаква сума от одобрения лимит за периода, за който е използвана. Картата обаче е удобна за суми за текущи потребности, докато с кредита можем да посрещнем по-големи разходи.

Обикновено банките не проявяват интерес към целта на вашия потребителски кредит. Този продукт е с нецелево предназначение и големите трезори рядко искат документи за целта на заема. Кредитът е подходящ за всички и всеки сам решава как да го използва. Разбира се, има и специализирани продукти, но повечето са универсални.

Невъзможно е да се обобщи кой е най-изгодният потребителски заем, предлаган от банките, в момента. Всичко зависи от сумата, срока на погасяване, доходите ви и т.н. Със сигурност е важно да напомним, че най-лошият вариант са бързите кредити. Там лихвите са високи, а условията непредвидими! Така че, ако сте решили да теглите пари – правете го от банките, те са за това!

Най-важното, когато избираме нашия продукт, е да четем условията. Само така можем пълноценно да се възползваме от банковите продукти.

One thought to “Кредитна карта или потребителски заем?”

  1. Офффф, не ми споменавайте за ИНвестбанк. Човек е толкова ИН, че не зане кога са му източили средствата. Казвам го така, защото на приятел му изтеглиха целия фирмен капитал от там.

    Иначе е хубаво, че така пишете за кредитите и заемите. Продължавайте да информирате обществото. Дерзайте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *