Няколко неща, които трябва да знаете за бързите кредити

Не може да сте пропуснали атрактивните реклами за бързи кредити. Те са навсякъде и обещават, че сме само на едно обаждане от нужните ви 1000 лв.

На пръв поглед всичко е наред. Спешно се нуждаем от пари, получаваме ги на мига, не се занимаваме и тревожим с размисли от типа „Аз надежден кредитополучател ли съм, не съм ли”. Да, ама не! Бързият кредит може приятелски и на мига да ни осигури парите, от които се нуждаем спешно, но после може да ни ошушка до стотинка заради скрити такси и лихвени проценти, многократно надхвърлящи тези на банките.


 
Когато говорим за пари, по-добре да сме пълни традиционалисти и да се обърнем към добре познатите банки. Там поне си държат на имиджа и репутацията и са внимателни с клиентите. Освен това, когато не можем да върнем всички пари, имаме варианти пред себе си – предоговаряне на кредита, например. И още нещо – за банките вариантът „ГПР* – 600%” не съществува. Докато фирмите за бързи кредити най-открито го прилагат. В момента на нашия пазар почти всички фирми за бързо кредитиране работят с подобен ГПР. Тъй като законът вече ги задължава, компаниите изписват този процент, но манупулират хората с други хватки.

Така например, ако спешно искате да изтеглите 600 лв., които да връщате постепенно всеки месец за период от 1 година, общият ви дълг ще набъбне до 1500 лв., става ясно от актуално предложение на силно рекламирана компания за бързи кредити. Вярно, бързо ще си получите своите 600 лв., но после и бързо ще ви излязат през носа. Годишният лихвен процент за подобна сделка е 215%, а ГПР – 626%. Прекрасно предложение за някого, който не си знае парите.

Няма милост, няма прошка! Подобни заеми често се използват от много затруднени хора във финансов план, както и от пенсионери. Голяма част от тях са с ниска финансова култура и не осъзнават, че доброволно се въвличат като герои в истински филм на ужасите. Скритите суми, вкарани в цената на кредита, набъбват от такси. Така заемът става непосилен.

Заемите, които предлагат компаниите за микрокредитиране, обикновено започват от 50 лв. нагоре. Одобрението и парите се изпращат до 20-30 минути, най-много до час. Това е възможно, ако се кандидатства в офис или по интернет. Иначе максималният срок е до 24 часа.
В повечето случаи е много лесно – само с лична карта и без обезпечение. Лихвите са над 100% годишно, а като се добавят и такси, годишният процент на разходите често надхвърля 400%, дори 600%.

Каквото и да реши клиентът, най-важното правило е „ЧЕТИ!”. Когато се обвързваме с кредит, трябва да изчетем условията, малките букви, да се научим да четем дори и между редовете. Още по-добър съвет е да не се занимавате с подобни фирми. Напоследък банките стават все по-гъвкави, а и с тях е истинско удоволствие да се работи в сравнение с фирмите за бързи заеми. Трезорите имат много по-ниски такси, лихви и ГПР.

Ако вече сте си навлекли на главата белята „бърз кредит”, бъдете внимателни. Има опасност да ви посетят колекторски фирми, има и опасност, ако просрочите дълга си, да фигурирате в Централния кредитен регистър. Тогава вече ще имате досие на кредитен длъжник и вероятността някой някога да ви отпусне заем е нищожна.

Няколко най-сърдечни съвета:

– При нужда от средства се обръщайте към финансова институция с традиции и добро име – банка.

– Ако все пак сте се станали клиент на фирма за бързи кредити, искайте конкретно да знаете каква е сумата, която ще изплатите в крайна сметка. Питайте задължитено каква е стойността на ГПР!

– След като изплатите кредита си, изисквайте документ, който удостоверява, че заемът е закрит и нямате повече задължение към въпросната фирма. Ако ви откажат такъв  документ,  пишете на Комисията за защита на потребителите,  защото това е предпоставка да станете жертва на манипулация и да бъдат нарушени  вашите права.

–  Не вземайте подаръци от фирмите за бързи кредити. Често те  подаряват карта с малка сума, например 10 лв., на клиента си. Той радостно си тръгва и щастливо си живее, докато един ден не установи, че 6 месеца или година след като въпросната карта „подарък” е била издадена по нея са започнали да се трупат такси – за обслужване, за обработка, за управление.

Ако ви трябват допълнителни средства, потърсете решение в банка. Повечето в момента предлагат потребителски кредити при промоционални условия, включително и с предварително одобрение до няколко часа.

  • ГПР – Годишен процент на разходите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *