Технологииите на 2019 г., които промениха живота ни

Източник: Pixabay.com

Част 1: Системи за разплащане и транспорт

През 21-ви век ставаме свидетели на бума на технологиите и въвеждането на алтернативи, които значително улесняват ежедневието ни. Вече не само в големия град всеки желае бързо, лесно и достъпно да управлява времето и ресурсите си. Освен това, този прогрес на човечеството и технологиите се превърна в основен фактор за изменението на икономическата и социална конюнктура на глобално равнище. Обаче, замисляли ли сте се, ако някой ви зададе сега въпроса „Как бихте очертали промените през 2019 г. в технологичен аспект?” – как бихте отговорили?

Ние можем да очертаем 2019 г. като година на автоматизация, роботизация, изкуствен интелект, умни устройства, съвременни дигитални портфейли, виртуална реалност и непрекъснатата модификация. Нека видим кои са трендовете за България, които промениха навиците ни през изминалата година.

Дигитализация на начините за разплащане

Смартфоните отдавна се превърнаха в неизменна част от ежедневието на всеки един от нас. Чрез тях, ние можем да сме онлайн навсякъде и по всяко време, да четем новини, книги, да гледаме любими филми и предавания, да бъдем свързани и да общуваме с приятели и семейството си, но и нещо също толкова важно, колкото комуникацията и социалния живот – да плащаме дистанционно.

И тъй като доста услуги и технологии се преориентират така, че да бъдат удобни и достъпни за ползване чрез мобилни устройства и в полза както на бизнеса, така и на хората, обръщаме внимание на това, по какъв начин се измениха технологиите във финансовата сфера.

Важна новост за България от края на миналата година, е навлизането на системата Apple Pay. Тя бе въведенa у нас първо от Fibank (Първа инвестиционна банка) и е една от най-сигурните и удобни системи за разплащане в цял свят.

След като сме добавили банковата си карта към дигиталния си портфейл Apple Wallet, физически няма нужда да я вадим от него – тоест можем да плащаме директно с мобилното устройство с гарантирана сигурност. Когато използвате кредитна или дебитна карта с Apple Pay, действителните номера на карти не се съхраняват на устройството, нито на сървърите на Apple. Вместо това на картата се присвоява уникален номер, който е криптиран и се съхранява в защитения елемент на устройството ви. Всяка трансакция се оторизира с еднократен уникален динамичен код за сигурност. Така с един поглед за установяване на самоличността с Face ID при iOS устройствата или пък чрез пръстовия отпечатък Touch ID пак за тях, може да плащаме през телефона си, докато допиваме кафето си с приятели или пък сме напът за среща.

Паралелно с дигиталния портфейл на Apple, Fibank въведе още една иновация Garmin Pay Watch или плащане с часовник. Плащането със смарт часовник става единствено чрез доближаване на аксесоара до ПОС терминал или до безконтактен банкомат. Чисто нов технологичен подход, който спестява време и е с вас дори когато спортувате и не носите допълнителен багаж. 

В света на финансовите технологии влезе и една друга възможност – Revolut, която вдигна доста шум сред младите хора. Тайната на Revolut, макар че започва като платформа за парични преводи, е че днес тя представлява алтернатива за мобилен портфейл, през който може да се превалутира, да се извършват междубанкови преводи, да се теглят пари от цял свят и още. Макар, че използването на тази услуга бе доста популярно в последните месеци, потребителите намират няколко недостатъка, свързани с концепцията на самата услуга.

При всички случаи Revolut не е така сигурна и надеждна, както традиционното банкиране. Това, че всичко се случва онлайн се разглежда често и като недостатък, защото при възникнал проблем, потребителят се лишава от възможността за навременно съдействие от обслужващ персонал във физически офис.

Интересното е, че през почивните дни, когато пазарите са затворени, Revolut „товари” с 0,5 % върху цената на основните валути, а за други като рублата и турската лира надценката е около 2%. Ако не сте запознати с тази подробност, може да бъдете изненадани неприятно.

Друга част от технологичните новости, които раздвижиха сектора не само в България, са изкуственият интелект в услугите, развитието на добавена реалност и интерактивност на виртуални обекти, с които потребителите могат да си взаимодействат, както и първите стъпки от въвеждането на мобилните мрежи 5G.

Градска мобилна инфраструктура също влезе в нов етап

Големите мегалополиси все повече залагат на въвеждането на електрически автомобили, тротинетки, скутери, разделно събиране на отпадъци, уреди за измерване качеството на въздуха и за намаляване на въглеродния отпечатък върху природата. Общините по цял свят търсят алтернативи за бързо придвиждане в градска среда. По този модел на действие много компании установиха своя пазарна ниша, чрез така познатите тротинетки, които са значително добър вариант както за избягване на огромните задръствания, така и за справяне със замърсения въздух в големите градове. През изминалата година именно велосипеди, тротинетки, електрически скутери и автомобили под наем значително измениха транспортните навици на голяма част от обществото.

Електромобили под наем прокараха своя път в София. По данни от февруари 2020 г. в България има над 350 такива. Макар бавно, София като една европейска столица се модернизира благодарение както на бизнеса, така и на облекчените условия за електрически превозни средства, които предоставя общината, с което донякъде се спомага към повишаване качеството на живот.

Виждаме, че трансформациите в различните области малко по малко помагат за справянето със забързаното ни ежедневие. Какво обаче ще ни предложи новата 2020 г., остава да следим с още по-голям интерес.

Какво още промени живота ни през 2019 –та, следете ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *